26 d’ag. 2019

FOC !

El bestiari festiu és el conjunt de figures, carcasses o elements corporis i protèsics de formes zoomòrfiques. Aquests elements poden figurar animals reals o imaginaris, amb una representació que pot ser fidel o fantàstica.
Parlem de dracs, víbries, àligues, bous i mulasses, cavallets i tarasques, lleons i un llarg etcètera d’éssers que abasten tot un univers imaginari.
Si bé algunes d’aquestes representacions animals poden tenir un origen atàvic, com és el cas del drac, no n'hi ha cap constància fins a l’aparició de la festa de Corpus. La participació de figures animals en la processó de Corpus –formant part d’escenes de l'hagiografia o de la historia sagrada, primer, i més endavant bo i soles– deixà una interessant documentació que ens permet de seguir-ne el rastre en el temps i l'evolució dins la festa.
Acabada la dictadura franquista, la recuperació del carrer com a espai lúdic va contribuir a crear noves figures arreu del país, un fenomen que encara dura. Cal remarcar que, a banda la recuperació dels bestiaris considerats tradicionals, aquest àmbit festiu ha impulsat processos de creació molt interessants que s’han materialitzat en la construcció de figures d’alt nivell preciosista i imaginatiu.
A Barcelona la participació del bestiari festiu és àmplia i diversa. Són presents en cercaviles, correfocs, processons, etc. El seu registre d’actuació va de la follia més absoluta a moments de solemnitat i de protocol acurat. La majoria de barris i districtes disposen d’una figura pròpia, amb particularitats específiques que els identifica. (1)
(...)
El foc és un dels quatre elements cosmogònics segons les tradicions antigues que, juntament amb l’aire, l’aigua i la terra, són capaços de crear-ho tot, combinats degudament. És un element complex: per una banda és devastador i per una altra és purificador, ens dóna llum i escalf i ens permet d'ingerir els aliments cuits.
Però els efectes del foc són molt beneficiosos. De fet, les primeres comunitats d’humans es van estructurar al voltant del foc i el van convertir en un element central. De seguida fou important en la quotidianitat, però també en la dimensió festiva, on multiplica els efectes i la potencialitat i adquireix connotacions màgiques i grans continguts simbòlics. (2)

A: Cultura popular, Ajuntament de Barcelona [en línia] [consulta, el 25 de juny de 2019]
(2) https://lameva.barcelona.cat/culturapopular/ca/ambits-festius/foc 

L'Atzeries

Colla Diabòlica

Colla Vella

El Drac de Gràcia

Colla Vella


(Totes les fotografies fetes al Correfoc d'inici de les festes de la Vila de Gràcia, el dia 15 d'agost de 2019)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada